Friday, 22 May 2015

Projek Makan dan Kenyang ~ PIZA GUNA YOGURT

I am dena darwisy on Friday, May 22, 2015
Reaksi: 
yeaaayy ...

semalam projek buat pizza.. boleh la di makan pada siang hari, petang or malam.. sambil santai2 bersama anak dan keluarga...

nak resepi tak? jom saya kongsi kan tp resepi bahan2 saya main campak2 jak,. x ikut sukatan betul.. golek2 jee haahah

bahan untuk doh :

tepung naik sendiri - tiga cawan
plain yogurt 2 stgh cawan

so mix semua nya.. tak keras tak lembut tak melekit just nice ohohohoh
so rupa dia lebih kurang mcm pic kat bawah ni lah.. letak sikit tepung untuk golek2 supaya x melekat
doh yang da siap
so seterusnya.. letak la kat loyang.. terpulang la nak loyang cemana.. janji boleh masuk oven okeyy..
terap kan jangan terlalu tebal dan jgn lerlalu nipis.. sedang2.. 
loyang 4 segi cukup2 jek
 ok biarkan tu ke tepi.. so ni pula bahan 2 untuk topping pizza

bahan2 topping pizza

tuna (saya guna tuna with olive oil)
sosej (cheese wise)
nanas cube punya then potong nipis x potong pun x apa... suka ati la hahaha
cheese - memandang cheese mahal jadi sy juga cheese ala kadar jak haha kalau ada mozarella pun ok
tomato puree- ni yg penting untuk sapu atas pizza
sayur2 - terpulang lada benggala  (x letak xda jual huhuh)
bawang besar - pun terpulang (saya x letak lupa)
tuna with olive oil

cheese sosej n nanas yg sda d potong nipis

tomato puree

slice cheese - guna mozarella lagi bagus
 so.. cara2 nya

1. sapu tomato puree dulu.. rata2 yeee atas permukaan doh tu
2. pastu letaklah bahan2 lain tu. sosej / tuna or ada budget lebih ble bli sosej pepperoni, ayam, chicken ham apa2 pun boleh
3. then cheese.. jgn lupa letak bwg or sayur kegemaran anda

so rupa dia lebih kurang mcm pic di bawah ni la
ni sosej mix  tuna

ni pizza sosej

then di bakar dalam masa 20 - 40 minit  di dalam oven - api bawah jak okeh

tadaaaa ni hasilnyaaa
siaaaap

aummm da boleh makan
dah siapppp!!  so kalau rajin buat lah hahaha
nak detail  boleh tgk kat

sinihttp://www.kidspot.com.au/kitchen/recipes/2-ingredient-pizza-dough-1276

https://www.youtube.com/watch?v=WPgKOscBRKA

10 MINUTE Pizza Dough Recipe

k semua .. selamat mencuba :)
xoxo







3 hambur komen:

Post a Comment

 

The Real Dena Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review